Riera de Les Gorgues

Categories : Excursions, Gorgs, Osona, Salts d'aigua

Escrit el 14 June 2009, per Carles.

p1000401
Inici i Final : Sant Bartomeu Sesgorgues
Llocs de pas :Salt del Tornall, gorg del dimoni, riera de les gorgues, Salt de la barra de ferro, Sentfores
Peus Inquiets :Núria, Carles, Nati, Dani
Més informació :Mapes, GPS, desnivell…

Com aquell qui no vol la cosa ja som 14 de Juny! Decidit a última hora com és norma últimament, decidim fer una caminada “light”que al final resulta ser no tant light. Acompanyats de l’estupendíssim GPS que la Núria em va regalar pel meu aniversari, marxem cap la riera de les Gorgues, a l’Esquirol.

L’excursió

Vam marxar tard al matí fins a l’Esquirol, continuant per la carretera que puja a Tavertet. a uns 2 km hi ha un trencant que porta a Sant Bartomeu Sesgorgues, on deixem el cotxe d’en Dani, i comencem a caminar camp a través. Aquest cop anem sense mapa i sense referència previa de ningú que hi hagi estat, tot i així seguint una ressenya trobada a Internet, de seguida trobem el camí ben indicat que baixa dret cap a la riera.

p1000342 salt tornall

Al final de la baixada, la riera no es fa de pregar, i ens trobem amb una cascada anomenada Salt del Tornall, ben carregada d’aigua, que aboca en un gorg que a simple vista sembla força profund, el gorg del dimoni. Ens hi quedem una bona estona, remullant els peus en una aigua boníssima, molt fresqueta. En Dani fins i tot s’aventura a desgrimpar un tros de cascada (i descalç!) per tenir una millor perspectiva.

Abans de continuar, provem de passar per la riba del gorg per veure bé el salt d’aigua, cosa que ens resulta força difícil, ja que el camí és pràcticament inexistent a causa de la frondosa vegetació: sembla que fa temps que no hi passa ningú. A base de cops de branca, ens obrim pas uns metres just per poder tirar unes fotos, i continuem l’excursió. Ja savem que tot el que puja baixa, i aquí no és diferent, per tant pujem per un camí que ens porta a l’altra banda de les gorgues, des d’on podem veure una panoràmica genial de tot l’engorjat.

p1000365 p1000367 p1000381

Seguim caminant resseguint els cingles i seguint les marques grogues que ens hem anat trobant,tot esperant veure un altre salt d’aigua, el salt de la Barra de Ferro. Hi passem pel costat, sense adonar-nos , ja que anem buscant el trencant per on tornar a baixar a la riera, i pujar de nou on tenim el cotxe. Un cop, veiem que potser ens hem allunyat una mica massa (gràcies al GPS), repassem la ressenya i veiem que ens diu que per baixar a la riera, s’ha de baixar per la roca just al costat del salt que ens hem saltat, fent servir unes cadenes instal·lades a la roca.

Girem cua, i poc després descobrim, quasi esborrada, una marca vermella al terra que posa “sota salt barra de ferro”. Pensem que serà un camí més planer i decidim agafar-lo. Certament el camí ens porta lentament i en la mateixa direcció que anàvem per dalt del cingle. i de seguida ens tornem a trobar a tocar de la riera. Amb poca aigua, però majestuós, trobem el salt de la barra de ferro. La vista des de la riera amb més aigua ha de ser espectacular, tot i així no quedem decebuts.

barra de ferro

Només ens queda pujar el cingle de nou per arribar a Sant Bartomeu Sesgorgues, i agafem el camí just a l’altre riba de la riera on cau el salt. A mig camí passem per la casa de Sentfores, on hi trobem un mirador al salt de la barra de ferro: és un lloc accessible per poder veure el salt un dia de pluja que vagi carregat d’aigua. Fem els últims metres de camí arran de cingle i sota una calor i xafogor quasi asfixiants fins arrivar al cotxe.

Vols deixar un comentari o llegir els que ha deixat la gent?? clica aquí: 4 Comentaris.

Esciu el teu comentari

Nom (required)

Adreça de correu electrònic (required)

Comments

4 Comentaris
 1. Escrit per Anònim el 14 June 2009 a les 9:46 am

  eiiiiiiiiiiiii genteta!!!!! familyyyyyyyyy!!!!!!!!!

  va ser un dia perfecte,hem de repatir i fer mes cosetes junts que es molt diverrrrrrrrrrr.

  carles aquesta pagina es una passsssada, està super ben feta. ets un catacrac!!!!!!!!!!!!!!

  petons i fins al pròxima!

  isisisiauuuuu

 2. Escrit per Pere Magrià el 14 June 2009 a les 6:55 pm

  Llàstima que hi posis les fotos dels personatges que ben poc interesen als que busquem rutes. El paisatge sempre supera al bestià, en caquest cas, humà.

 3. Escrit per Carles el 14 June 2009 a les 11:34 pm

  La pàgina apart de les rutes tracta de la vivència en si al fer l’excursió, i això lògicament inclou les persones. Et convido a que ens acompanyis en alguna, i formis part del bestiar ;)

 4. Escrit per Manel el 14 June 2009 a les 5:20 pm

  Hola!

  Uns amics i jo vàrem trobar aquesta excursió a aquesta web i la vàrem fer fa un parell de setmanes. És una excursió que realment val la pena, la vàrem gaudir molt i molt. Te una part de caminada per un bocs que més aviat sembla una jungla, un tros al costat del riu, pujades i baixades fortes i suaus, una petita grimpadeta… i el salt de la barra de ferro és realment espectacular! El GPS track ens va anar de meravella, sobre tot perque el rètol aquest en vermell per la baixada al salt ja està pràcticament esborrat, mai l’hauríem trobat sense el vostre consell.

  Hem penjat les fotos de la sortida a la nostra web (http://www.viajeros.dyndns.info/gallery/index.php/Excursiones/La-Riera-de-Sant-Bartomeu-Ses-Gorgues-i-el-Salt-de-la-Barra-de-Ferro), us convido a visitar-la.

  Moltes gràcies, potser ens trobarem algun dia caminant per la muntanya!

Creative Commons License
Construït amb Wordpress
Dissenyat per Carles Bruguera, basat en un disseny de Speckyboy
Peus Inquiets està subjecta a una llicència de Creative Commons 3.0.
blogs catala